Loris Veneman scoorde met zijn overwinning in Staphorst een hattrick. Hij kreeg het niet cadeau want de winst van de eerste race werd afgesnoept door Thije Ligtermoed. Veneman revancheerde zich in de tweede race en wist daarmee voor de derde keer op rij de dagzege op zijn naam te schrijven.

Voor het overgrote deel van de Molenaar NSF100 Cup selectie was het circuit in Staphorst, dat zich op evenemententerrein ‘De Tippe’ bevindt, nieuw. De coureurs afkomstig uit de minibikes reden een andere lay-out dan de motoren met de grotere wielen en dus was het even wennen. De coureurs volgden de aanwijzingen van rijderscoach Leon Bovee goed op en het was Julian van Kalkeren die het beste zijn draai vond tijdens de kwalificaties. Hij hoefde alleen Veneman voor zich te dulden, die vorig jaar al ervaring opdeed op zijn ‘thuiscircuit’, niet ver van zijn woonplaats Dalfsen gelegen. Achter van Kalkeren was het koploper in het Rookie-klassement Ligtermoed die van de derde startpositie zou vertrekken voor de sterk rijdende Riccardo Bosgraaf, Sem Bijman en Rio Olofsen. De voorspelde regen en onweersbuien leken uit te blijven waardoor de races onder prima omstandigheden verreden zouden worden.

Race 1
Veneman en Ligtermoed waren goed weg bij de start. Van Kalkeren had zijn zinnen gezet op aansluiting bij de klassementsleiders maar helaas ging het mis en kwam hij in de bocht voor start-finish ten val. Veneman nam het voortouw en reed met Ligtermoed in zijn achterwiel weg bij de rest. Olofsen kon de snelle mannen niet volgen maar wist zichzelf wel knap los te rijden van Bijman, die op zijn beurt een gaatje sloeg op Dylan Czarkowski. Veneman leek gecontroleerd naar de overwinning te rijden maar in de laatste ronde kwam in de hairpin voor start-finish Ligtermoed met een strakke actie voorbij en greep zijn eerste racewinst. Olofsen reed gecontroleerd naar de derde plaats voor Bijman, Czarkowski, Bosgraaf en Alec Willemen, die met een zevende plaats zijn beste resultaat noteerde.

Race 2
Met de inhaalactie van Ligtermoed nog in zijn achterhoofd verscheen Veneman aan de start van de tweede race. Het was hem er aan gelegen een gaatje te slaan op de snelle Rookie, om eenzelfde actie in de laatste ronde te voorkomen. Van Kalkeren dacht daar echter anders over en nam brutaal de leiding na het doven van het startlicht. Nadat Veneman hem inhaalde wilde Van Kalkeren direct in het achterwiel mee maar kwam daarbij net buiten de baan terecht en maakte een kleine schuiver. Hij kon zijn weg vervolgen maar zou niet verder komen dan een dertiende plaats. Weinig punten voor het klassement maar de gretige Rookie heeft wel een visitekaartje afgegeven. Ook Jur Wattel kwam al vroeg in de wedstrijd ten val, nadat hij in de eerste race in de laatste ronde onderuit was gegaan. Inmiddels leek het plan van Veneman te slagen en langzaam maar zeker sloeg hij een gaatje op Ligtermoed. Daarachter was het Bijman die er alles aan deed om de sterk rijdende Olofsen van zich af te houden maar helaas halverwege de race onderuit schoof. Olofsen zou opnieuw onbedreigd naar een derde plaats rijden. Czarkowski zag door een crash in de laatste bocht een vierde plaats aan zijn neus voorbij gaan. Het was nu Bosgraaf die vierde werd voor Delano Greven.

Ligtermoed en Veneman deelden de overwinningen maar voor het dagklassement is de tweede race doorslaggevend. Het was dan ook Veneman die voor zijn thuispubliek op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. Ligtermoed deed met een tweede plaats de beste zaken voor het Rookie kampioenschap en Olofsen mocht mee naar het podium voor zijn meer dan verdiende derde plaats.

Rijders aan het woord

Veneman werd in de eerste race verrast door de geslaagde aanval van Ligtermoed in de laatste bocht. ‘Ik lag de hele race op kop en ik dacht Thije nog te blokken in de hairpin, maar hij kwam er toch voorbij. Ik was best wel kwaad op mezelf en wilde revanche in de tweede race! Het lukte om een gaatje te slaan en ik kon de laatste ronden redelijk op safe uitrijden. Niet onderuit gaan en de winst pakken, en dat is me gelukt!’

Olofsen was nog een beetje verbaasd toen hij naar het podium mocht. ‘Ik had dit eerlijk gezegd vanochtend voor de trainingen niet verwacht… Ik vind het een leuk circuit, afwisselend met lange rechte stukken en mooie bochten en de trainingen gingen eigenlijk al direct goed. De tweede race had ik in het begin wel wat spanning en moest ik van een vijfde plaats komen. Maar daarna ging het al snel beter en kon ik mijn podiumplaats veilig stellen. Daar ben ik natuurlijk super blij mee!’

Maxim van der Pas mag met recht een Rookie worden genoemd. De jonge Blaricummer maakte vorig jaar pas kennis met een minibike en was niet eerder in Staphorst geweest. ‘Ik vond het een hele uitdaging om hier te rijden. Het geeft op een bepaalde manier extra spanning en adrenaline om op zo’n stratencircuit te rijden, maar eenmaal op de baan was die spanning zo weer weg. Ik vond het uiteindelijk misschien wel leuker dan op Assen… Ik ben ook tevreden met de progressie die ik maak en dat ik mezelf al in de punten heb kunnen werken. Dat smaakt naar meer!’

De volgende race wordt op zaterdag 22 juni verreden op de TT Junior Track in Assen.