Jurrien van Crugten heeft de eerste wedstrijd van het seizoen overtuigend op zijn naam geschreven. In Veldhoven voerden de rookies de druk in de ochtendtrainingen flink op maar wist de gevestigde orde de aanvallen bij de races in de middag af te slaan.

Na lang wachten mochten de jonge talenten van de Molenaar NSF100 Cup het eindelijk voor het eerst tegen elkaar opnemen op zaterdag 19 juni. Na de voorjaarstraining op 10 april op de TT Junior Track in Assen werden de wedstrijden vanwege de heersende maatregelen uitgesteld, maar trainen op eigen gelegenheid was nog wel mogelijk. Veel coureurs hebben in de tussentijd niet stilgezeten en de vrije trainingen op de TT Junior Track benut om in hun ritme te blijven. Kartcircuit De Landsard in Veldhoven is een heel ander type circuit maar ook hier werd de vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd de mogelijkheid geboden om een vrije training op een eigen motor te rijden. Normaal gesproken is dit in de week voorafgaand aan een wedstrijd niet toegestaan maar in deze uitzonderlijke situatie werd er eenmalig vrijstelling verleend. Deze mogelijkheid werd door veel coureurs benut en Jurrien van Crugten, snelste Rookie van 2020, was direct snel. Hij zette de lijn op zaterdag door en noteerde bij de eerste tijdtraining de snelste tijd. Het was ook direct duidelijk dat de rookies van 2021 het de gevestigde orde niet makkelijk zouden maken, met Shayden Rodgers op een paar tienden van een seconde en daarachter Luuk de Vries, Jay Jay den Hoed, Timo Suos, Dean Gouw en Kyano Schoo. In de tweede tijdtraining deden Van Crugten en Rodgers er nog een schepje bovenop maar kwam de ervaren Julian van Kalkeren in zijn ritme met een derde tijd. Tweedejaars Viggo Mégard toonde een flinke progressie ten opzichte van vorig seizoen en noteerde een fraaie zevende startplaats. Noemie Donk kwam in de trainingen ten val en blesseerde daarbij haar hand. De wil om door te gaan was er zeker maar helaas onvoldoende kracht, waardoor haar eerste wedstrijd vroegtijdig ten einde kwam.

Race 1
Van Crugten noteerde in de kwalificatie al een rondetijd die vier tienden van een seconde sneller was dan de tweede man en deed er in de eerste race nog een schepje bovenop. Bij het doven van de startlichten nam hij kopstart en noteerde in de derde ronde al zijn snelste tijd. Daarna consolideerde hij en reed onbedreigd naar de eerste overwinning van 2021. Achter hem wist Rodgers de tweede plaats stevig vast te houden maar moest Van Kalkeren zijn uiterste best doen om De Vries en Gouw van zich af te schudden. Gouw verloor in de tweede helft van de race de aansluiting en het lukte Van Kalkeren om uiteindelijk met nipte voorsprong op De Vries als derde over de finish te komen. Gouw had inmiddels Thije Ligtermoed aan zich voorbij zien komen en werd in de laatste ronde ook nog net verschalkt door Den Hoed, die als zesde eindigde.

Race 2
Ook in de tweede race domineerde Van Crugten vanaf het doven van de startlichten tot het vallen van de finishvlag. Hij controleerde zijn race en kwam met een veilige afstand op zijn achtervolgers over de finish. Rodgers had een goede start en het was voor Van Kalkeren hard werken om in het achterwiel te komen en een aanval op de tweede plaats in te zetten. Dat lukte hem in de eindfase van de tot 8 ronden ingekorte race. Achter de top drie was het Ligtermoed die het lukte om weg te komen van zijn achtervolgers. Ligtermoed stelde de vierde plaats veilig maar om de vijfde plaats werd hard gestreden door Gouw en De Vries. Het was uiteindelijk De Vries die aan het langste eind trok. Suos werd knap zevende voor Den Hoed, Mégard en Schoo maakte de top tien compleet.

Van Crugten mocht de grootste beker voor de dagoverwinning in ontvangst nemen met naast hem op de tweede plaats Van Kalkeren. De beker voor de derde plaats en voor de snelste rookie ging naar Rodgers. Het was een mooie opening van het seizoen met veelbelovende rookies en weinig valpartijen. Het niveau is net als voorgaande jaren erg hoog, het veld is wederom compact en het beloven mooie en vooral spannende wedstrijden te worden.

Jurrien van Crugten kijkt tevreden terug op het weekend. ‘De baan in Veldhoven ligt me goed, ik had bij de trainingen op vrijdag ook al snelle tijden neergezet. Ik heb op zaterdag in de tijdtrainingen alles op alles gezet en in de race wilde ik in de eerste drie ronden wegrijden van de rest. Dat lukte en daarna kon ik mijn eigen tempo gaan rijden.’

Ook Kyano Schoo wist zijn doel te behalen. ‘Dat was in de top tien eindigen, en in de eerste race werd ik meteen al negende. Ik heb een tijdje geleden mijn hand geblesseerd tijdens een vrije training en daarna heb ik weinig kunnen trainen. Ik merk met het remmen dat ik nog niet de volledige kracht terug heb maar ben natuurlijk super tevreden met dit resultaat en hoop de volgende wedstrijd weer helemaal fit te zijn!’