In de allerlaatste race van een zinderend wedstrijdweekend op de TT Junior Track in Assen is de nieuwe Molenaar NSF100 kampioen bekend geworden. Luuk de Vries heerste op zowel de natte als droge baan en sloot het kampioenschap in stijl af met een hattrick.

Het NK Junior Racing kampioenschap werd in het eerste weekend van oktober afgesloten op de TT Junior Track in Assen. Zowel op zaterdag 1 oktober als op zondag 2 oktober stonden er 2 races op het programma, waardoor er nog 100 punten te vergeven waren.  Met 6 rijders binnen 18 punten van elkaar waren er nog genoeg kanshebbers voor de titel. Het kampioenschap werd aangevoerd door Dean Gouw met 165 punten, maar Luuk de Vries, Kyano Schoo en Julian van Kalkeren hadden allemaal slechts 3 punten minder. Ook JayJay den Hoed werd door het seizoen heen steeds sterker en was een week eerder bij de natte races in Veldhoven heer en meester. Hij begon met een achterstand van 16 punten maar zeker gezien de weersvoorspellingen misschien wel als grootste kanshebber aan de eerste race op zaterdag.

Zaterdag 1 oktober

Het was wederom nat in Assen en Den Hoed eiste in de kwalificaties, die door de hevige regenval zelfs even onderbroken werden, de polepositie op. Met een rondetijd die meer dan een seconde sneller was dan die van koploper in het kampioenschap Dean Gouw en de ook steeds sterker rijdende Yaurie Crienen zou Den Hoed van polepositie aan de eerste race mogen beginnen. De tweede startrij werd bezet door Kyano Schoo, Luuk de Vries en Matthew David.
Race 1
Op een natte baan was het Den Hoed die door niemand bij te houden was. Hij reed weg van zijn achtervolgers om na een foutloze race over 12 ronden met meer dan 10 seconden voorsprong als winnaar afgevlagd te worden. Crienen had na een goede start een schuiver, waarna hij zijn weg nog wel kon vervolgen maar met een vijftiende plaats genoegen moest nemen. Gouw reed een solide race wat hem een tweede plaats opleverde voor De Vries en Schoo. Shayden Rodgers nam revanche voor de pech die hij in Veldhoven had en reed zichzelf naar een vijfde plaats.

Race 2
De baan was bijna opgedroogd toen de Molenaar Riders zich opstelden voor hun tweede race op zaterdagmiddag. Wederom was het Den Hoed die goed weg was en direct een gat sloeg. Opnieuw leek hij met gemak naar de overwinning te rijden, maar halverwege de race ging het mis en schoof hij onderuit. Het was De Vries die na een matige start Gouw en Crienen wist te passeren en de overwinning opeiste. Gouw zag eerst Crienen en later ook Rodgers en Schoo aan zich voorbij gaan. Rodgers won het gevecht om de tweede plaats terwijl Crienen zijn schuiver van de eerste race goedmaakte door een prima derde plaats veilig te stellen voor Schoo. Gouw werd vijfde. Om de zesde plaats werd gevochten door twee rookies, die ook om de kampioenstitel van snelste rookie streden: Douwe Douma en Casper Pennings. Douma won de strijd en finishte als zesde.

Dagklassement

De Vries schreef de dagzege op zijn naam voor Gouw en Rodgers, Douma mocht mee naar het podium als snelste rookie van de dag. De Vries nam ook de leiding in het kampioenschap over van Gouw, maar met slechts 8 punten voorsprong en 15 op Schoo was het kampioenschap nog steeds volledig open.

Zondag 2 oktober

Ondanks gunstigere weersvoorspellingen konden de coureurs wederom de regenpakken tevoorschijn halen voor de warm-up op zondagochtend. In de middag klaarde het op maar de baan was nog grotendeels nat voor de eerste race, met een startopstelling die gelijk was aan die van de zaterdag.

Race 1
Opnieuw was het Den Hoed die direct de leiding nam, maar niet veel later ging hij wederom onderuit. Gouw kwam daardoor aan de leiding, met De Vries in zijn kielzog. De Vries zette halverwege de race de aanval in en nam de leiding over om hem niet meer uit handen te geven. De Vries won de race voor Gouw en liep in de tussenstand van het kampioenschap weer 5 punten verder uit. Het spannende gevecht om de derde plaats werd gewonnen door een sterk rijdende David. In de strijd om het rookie-kampioenschap deed Douma geen goede zaken. Door een valpartij wist hij geen punten te scoren, terwijl Pennings met een achtste plaats dat wel deed en daarmee de titel al veilig stelde.

Race 2
De allesbeslissende race om het kampioenschap werd op een droge baan verreden, en wederom was het Den Hoed die kopstart nam en het veld aanvoerde. Dit keer maakte hij geen fouten maar De Vries voelde zich sterk genoeg om in de tweede helft van de race een aanval in te zetten om de koppositie over te nemen. Dat lukte, en in stijl sloot hij het kampioenschap met een overwinning af. Gouw won de spannende strijd om de derde plaats met Schoo, Crienen en Van kalkeren.

Dagklassement

Wederom was de dagzege voor De Vries. Gouw en Schoo mochten mee naar het podium voor de tweede en derde plaats, terwijl Pennings de beker voor snelste rookie in ontvangst mocht nemen. Daarmee was de uitslag van de laatste wedstrijddag precies hetzelfde als de eindstand van het kampioenschap en mochten de vier Molenaar Riders nogmaals naar het podium voor de kampioenshuldiging. Kampioen Luuk de Vries sloot het kampioenschap in stijl af met een hattrick, de drie laatste races op rij schreef hij op zijn naam. Hij kreeg uit handen van organisator Carla Molenaar de grote wisselbokaal, waar onder andere de namen van Bo Bendsneyder en Victor Steeman op prijken. Daarnaast kreeg hij namens Honda een generator aangeboden. De bandenwarmers kunnen alvast klaar gezet worden voor een volgend kampioenschap!

Luuk de Vries, Molenaar NSF100 kampioen 2022:

“Na de zomerstop had ik dat misschien niet meer helemaal verwacht, maar dit weekend ging het uiteindelijk super. Na een matige kwalificatie op zaterdagochtend heb ik in de eerste race wel wat risico moeten nemen om derde te kunnen worden. Het was wel jammer dat JayJay in de tweede race ten val kwam, maar nadat ik de volgende twee races had gewonnen kon ik in de laatste iets minder risico nemen en nu ben ik kampioen!”

Casper Pennings is dit jaar de snelste rookie.

“Zaterdag vond ik het wel lastig in de regen en eindigde Douwe in beide races voor me, zondag ging het een stuk beter, ook de natte warm up. Doordat Douwe in de eerste race viel was ik toen al zeker van de titel van snelste rookie. In de tweede race verloor ik nog een kneeslider waardoor ik niet voluit door de bochten kon, maar het kampioenschap was gelukkig al binnen!