Thije Ligtermoed is in Assen de nieuwe Molenaar NSF100 kampioen geworden. Bij de laatste twee wedstrijddagen op de TT Junior Track verzamelde hij genoeg punten om Jurrien van Crugten van de kampioenstitel af te houden. Luuk de Vries werd gehuldigd als snelste Rookie, de dagzeges waren op zaterdag voor Dean Gouw en op zondag voor Kyano Schoo.

Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober werden de laatste twee wedstrijddagen verreden op de TT Junior track in Asen. Leider in de tussenstand Thije Ligtermoed had de taak zijn voorsprong van 18 punten op Jurrien van Crugten te verdedigen. Met nog 100 punten te verdelen was het kampioenschap nog volledig open.

Wedstrijddag zaterdag 2 oktober

Na een natte eerste kwalificatie werden op een droge baan in de tweede kwalificatie de tijden neergezet die de startopstelling voor de races op zaterdag zouden bepalen. Ligtermoed was daarin een fractie sneller dan Van Crugten. Luuk De Vries noteerde de derde tijd voor een sterk rijdende Jay Jay den Hoed, Kyano Schoo en Julian van Kalkeren. In de middag was er regen op komst maar de eerste race werd nog op een droge baan verreden. Ligtermoed pakte de koppositie en hield die in handen tot na vijf ronden rode vlaggen werden getoond. Medische assistentie was nodig voor Maxim Westra, die ongelukkig ten val was gekomen. Na een controle in het ziekenhuis bleek hij fit genoeg om de volgende dag weer te mogen starten. Ook na de herstart reed Ligtermoed een foutloze race en wist de overwinning in de wacht te slepen voor Van Crugten. Van Kalkeren wist De Vries achter zich te houden en derde te worden. Dean Gouw was vooral sterk in het tweede deel van de race, maar na samenvoeging was het De Vries die vierde werd voor Shayden Rodgers en Gouw. Voor de tweede race openden de hemelsluizen zich en het zou ernaar uitzien dat het de rest van het weekend nat zou blijven. Ligtermoed leek het hoofd koel te houden en hield in de tweede race de leiding in handen tot hij met nog twee ronden te gaan in de laatste bochtensessie voor start-finish onderuit schoof. Voor Van Crugten, die op dat moment achter Gouw en De Vries derde lag, het moment om van de schuiver te profiteren, maar in plaats daarvan ging hij even later zelf onderuit. Gouw won de race voor De Vries en Van Kalkeren. Van Crugten en Ligtermoed konden hun weg beide vervolgen maar finishten als zevende en achtste, waardoor Van Crugten slechts 1 punt van zijn achterstand in het kampioenschap afsnoepte. Winnaar van het dagklassement en snelste rookie van de zaterdag was Gouw, die  vooral op de natte baan een ijzersterke race reed. Ligtermoed en De Vries mochten mee naar het podium voor de tweede en derde plaats.

Wedstrijddag zondag 3 oktober

De laatste wedstrijddag van het seizoen bleef het regenen en er was geen twijfel aan dat er wet races verreden zouden worden. In de ochtend werd er een kwalificatiesessie verreden die de startopstelling voor de zondag zou bepalen. Daarin was De Vries de snelste en hij zou van polepositie mogen vertrekken voor Schoo en een sterk rijdende Timo Suos. Ligtermoed zette de zesde tijd op de klokken, een plaatsje voor Van Crugten. Maar de strijd om de overwinning van de eerste race zou tussen de felle rookies gaan, die lieten zien uitstekend met de natte omstandigheden om te kunnen gaan. Het was Suos die de leiding nam maar Schoo niet van zich af kon schudden. Nadat Suos een foutje maakte nam Schoo de leiding over en schreef de overwinning op zijn naam, met een voorsprong van een dikke drie seconden op Van Kalkeren. Die moest zijn uiterste best doen om Rodgers, Gouw en De Vries achter zich te houden. Suos kon na zijn val zijn weg snel vervolgen en wist nog als zesde over de streep te komen. Van Crugten eindigde als zevende en maakte daarmee wederom twee punten goed op Ligtermoed. Die zou de laatste race van het seizoen met een riante voorsprong van 20 punten op Van Crugten beginnen. Een valpartij van Ligtermoed al vroeg in de race betekende dat Van Crugten de titel nog zou kunnen grijpen als hij zou winnen. Maar de snelle rookies die het hele weekend al lieten zien alle weersomstandigheden aan te kunnen waren ook nu weer ijzersterk: De Vries won de race voor Suos en Schoo. De vierde plaats van Van Crugten was niet voldoende om Ligtermoed van de titel af te houden. Ligtermoed mocht zichzelf de nieuwe Molenaar NSF100 kampioen noemen! Voor het dagklassement deed Schoo de beste zaken. Hij mocht de eerste prijs in ontvangst nemen voor De Vries en Van Kalkeren. De Vries deed door zijn sterke optreden ook goede zaken voor het Rookie-kampioenschap, waarin hij Gouw en Rodgers voorbij schoot.

Kyano Schoo reed zelfverzekerd in de regen naar de dagoverwinning. ‘Ik had nog niet zo veel in de regen gereden, maar het ging meteen goed. Mijn plan was in de eerste race Timo te volgen en goed op hem te letten. Als hij onderuit zou gaan wist ik dat daar de grens zou liggen. Dat gebeurde, en omdat ik al een aardige voorsprong had kon ik de race ietsje rustiger uitrijden.

Thije Ligtermoed reed geen foutloze races maar had voldoende voorsprong opgebouwd om zich een foutje te kunnen permitteren, en Van Crugten profiteerde daar niet optimaal van. ‘De eerste race van het weekend ging goed, daarna een foutje terwijl ik op kop lag en wat pech dat mijn clip-on werd geraakt in de laatste race, maar gelukkig was het voldoende om de titel binnen te halen. Daar ben ik natuurlijk enorm blij mee! Ik kijk terug op drie mooie jaren NSF100 Cup, waarin ik twee keer vice-kampioen ben geworden en nu met het kampioenschap af heb kunnen sluiten.’

Niet alleen de kampioenen maar alle deelnemers van de Molenaar NSF100 Cup werden na afloop van de wedstrijddag gehuldigd. Carla Molenaar reikte aan alle coureurs een medaille uit en bedankte hen voor een mooi en spannend raceseizoen. Vervolgens mocht Thije Ligtermoed de NSF100 Cup in ontvangst nemen, een wisselbeker die hij overnam van Delano Greven en de namen van zijn voorgangers op staan, zoals Scott Deroue, Bo Bendsneyder en Victor Steeman. Jurrien van Crugten en Julian van Kalkeren mochten mee naar het podium voor de tweede en derde prijs en Luuk de Vries mocht de beker voor snelste Rookie in ontvangst nemen. Na een aantal flessen alcoholvrije vruchtenbubbels op elkaar leeg te hebben gespoten werd de dag feestelijk afgesloten. Er is weer een mooi seizoen afgerond en er wordt nu alweer uitgekeken naar een volgend racejaar!