Nadat door hevige regenval de races in Emmen werden geschrapt kon er op zaterdag 23 september onder prima weersomstandigheden aan de laatste wedstrijddag van het seizoen op de TT Juniortrack worden begonnen. Kas Beekmans sleepte in Emmen de kampioenstitel in de wacht zonder te hoeven rijden maar liet in Assen zien dat hij een waardig kampioen is door ook de laatste race van het seizoen op zijn naam te schrijven.

Voor de laatste keer in 2017 maakten de rijders zich klaar voor de wedstrijddag. Er werd gereden op de TT Juniortrack maar de baan werd dit keer linksom gereden. Dit was niet nieuw voor de coureurs: tijdens de tweede race van het seizoen, op 6 mei, werd de baan ook al op die manier gereden. De vraag was of Zonta van den Goorbergh zijn goede vorm die hij tijdens de GAMMA Racing Day liet zien vast kon houden en of Colin Velthuizen weer helemaal fit zou zijn. Daar leek het sterk op gezien de goede rondetijden in de trainingen. Velthuizen reed dezelfde tijden als in mei. Maar waar hij daarmee toen de snelste was moest hij nu Beekmans en van den Goorbergh voor zich dulden. Grote pechvogel was Sven Doornenbal. Hij kwam al vroeg in de eerste training ten val. “Ik schakelde per ongeluk terug naar de eerste in plaats van de tweede versnelling waardoor het achterwiel blokkeerde en toen werd ik er met een high-sider vanaf gegooid. Ik brak m’n val met m’n handen, dat doe je dan eigenlijk automatisch. Links is het botje tussen m’n duim en pols gebroken en de rechterpols is zwaar gekneusd en ik moet nu eerst twee weken in het gips. Niet leuk maar gelukkig gebeurt het aan het einde van het seizoen en niet aan het begin”, aldus Doornenbal.

Race 1
Van den Goorbergh mocht van polepositie vertrekken en liet er geen gras over groeien. Hij pakte direct de leiding voor Beekmans en Velthuizen. Op kleine afstand volgde een groepje met Daniël Tappel, Twan Smits en Justin Fokkert. Fokkert was gebrand op een goed resultaat om het Rookies kampioenschap voor nieuwkomers veilig te kunnen stellen. Terwijl het leidende drietal als aan een draadje rond ging, probeerde Maik Duin naar het achtervolgende groepje toe te rijden. Maar op het moment dat hij bijna de aansluiting had gevonden kwam hij ten val. In de eindfase van de wedstrijd probeerde Beekmans nog de aanval in te zetten bij van den Goorbergh maar die liet net zoals bij de vorige race zien het hoofd prima koel te kunnen houden en sloeg iedere aanval af. Hij kwam met Beekmans in zijn kielzog als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Velthuizen werd derde voor Tappel, Smits en Fokkert.

Race 2
Opnieuw pakte van den Goorbergh direct de leiding maar helaas ging het in de tweede ronde mis en schoof hij onderuit. Velthuizen profiteerde hier het beste van en nam de leiding over voor Beekmans. Net zoals in de eerste race volgde op kleine afstand een groepje met daarin Tappel, Smits, Fokkert en Duin, die nu wel direct de aansluiting had gevonden. Duin wist zelfs de leiding van het groepje over te nemen, totdat hij in de eindfase onderuit ging. Ook Velthuizen ging onderuit, en kwam daarbij lelijk op zijn handen terecht. Beekmans kon zo onbedreigd naar de overwinning rijden. Hij schreef daardoor ook de dagoverwinning op zijn naam en onderstreepte daarmee zijn kampioenschap. Tappel had zich inmiddels losgereden uit het achtervolgende groepje en werd knap tweede, voor Smits en Fokkert. Fokkert werd vijfde in de dagklassering en mocht zichzelf uitroepen tot snelste Rookie van het seizoen 2017.

Beekmans kon niet anders dan tevreden zijn. “Het ging heel goed. De eerste race was Zonta erg snel en het lukte me niet om hem te passeren. Maar ik heb vandaag laten zien dat een hele dag steady rijden ook belangrijk is. Ik ben blij met de dagoverwinning en natuurlijk met de kampioenstitel!”

Velthuizen kijkt terug op de dag met gemengde gevoelens. “Het ging vandaag weer redelijk als vanouds, ik zat goed op de machine. Maar in de tweede race schoot hij even uit z’n versnelling waardoor het achterwiel blokkeerde en ik lelijk ten val kwam, waarbij ik m’n polsen heb geblesseerd.’ Een grote grijns was te vinden op het gezicht van Daniël Tappel. ”Ik had wat moeite met de eerste training maar de kwalificatie ging een stuk beter en ik kon in de races bij de groep achter de kop aansluiten. Er gingen er veel onderuit en ik ben blijven zitten. Ik ben blij dat ik de koplopers aardig kon volgen. In Veldhoven kon ik ook de kop volgen op een natte, gladde baan maar toen crashte ik helaas. Dat waren wel mijn mooiste races, al vond ik het hele seizoen erg leuk. En met een tweede plaats het seizoen afsluiten is natuurlijk helemaal mooi.” Ook Kay van Steenbergen kijkt tevreden terug op zijn race. “Aan het begin van het seizoen was mijn doel om top tien te rijden. Toen wisten we nog niet dat we zulke sterke nieuwkomers erbij zouden krijgen! Maar vandaag is het dan toch gelukt om in de tweede race negende te worden, daar ben ik heel blij mee!” Marnick Kloosterman bevestigt dat. Hij steeg weliswaar dit jaar niet veel plaatsen in het kampioenschap maar reed wel seconden van zijn rondetijden af. “Het was een heel leuk jaar waarin ik nog meer heb geleerd en sneller en vooral nog sterker ben geworden.”

Rijderscoach Leon Bovee vraagt zich af of een nieuwe groep net zo snel kan zijn. “We hadden echt heel snelle rookies dit seizoen, een ongelooflijk sterke groep. Ook vandaag zaten er weer veel nieuwkomers bij de kopgroep. En niet alleen bij de kopgroep: over de hele breedte van het veld zit de snelheid er goed in”.

Ook Carla Molenaar kijkt tevreden terug op seizoen 2017. “Het was een heel bijzonder seizoen, met niet alleen een hoog niveau maar ook een heel compact veld. Waar er normaal gesproken ongeveer 5 seconden verschil tussen de eerste en laatste rijder zat, was dat nu bij een aantal races nog geen 2,5 seconden. Maar het is niet alleen de competitie, er ontstaan ook steeds hele leuke, nieuwe vriendschappen tussen de jonge coureurs. Op de baan is er focus en toewijding, naast de baan een hele goede sfeer. En die is er ook bij het team dat deze competitie ieder jaar weer mogelijk maakt. Een groot woord van dank aan hen!”

Het team is in ieder geval klaar voor een volgend seizoen, alweer het tiende in het bestaan van het Molenaar NSF100 Championship!

Uitslag zaterdag 23 september:
1 Kas Beekmans
2 Daniël Tappel
3 Twan Smits
4 Zonta van den Goorbergh
5 Justin Fokkert

 Snelste Rookie:
Daniël Tappel

Eindstand kampioenschap 2017:
1 Kas Beekmans
2 Justin Fokkert
3 Colin Velthuizen
4 Twan Smits
5 Daniël Tappel

 Snelste Rookie:
Justin Fokkert

 

Like ook de Molenaar NSF100 Facebook pagina voor het laatste nieuws, of volg de belevenissen van Molenaar NSF100 via Twitter
https://www.facebook.com/NSF100
https://twitter.com/MolenaarNSF100