Op de TT Junior Track in Assen zijn de nieuwe Molenaar NSF100 Cup kampioenen bekend geworden. In een enerverend raceweekend wist JayJay den Hoed de kampioenstitel veilig te stellen terwijl Milan Hunneman dat deed voor het Rookies kampioenschap.

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober werden er op de TT Junior Track  in Assen de laatste wedstrijden van het seizoen verreden. Op beide dagen werden er twee races verreden en daarmee waren er nog 100 punten te vergeven. JayJay den Hoed begon aan het weekend als favoriet voor de titel met een royale voorsprong van 71 punten op Douwe Douma. Vooral de strijd om de derde plaats in het kampioenschap leek spannend te worden met regerend kampioen Luuk de Vries, Timo Kubbinga en snelle nieuwkomer Milan Hunneman als kanshebbers.

Zaterdag 7 oktober

Voor het noorden van Nederland waren buien voorspeld, maar op een enkele spetter na bleef het droog. Luuk de Vries was het snelste in de kwalificaties op zaterdagochtend terwijl Douwe Douma net een fractie sneller was dan JayJay den Hoed. Op de tweede startrij mocht Timo Kubbinga plaatsnemen met Milan Hunneman en een sterk rijdende Miquel Sinke naast hem. Quinn de Joode, Yevsevii Kovalov en Senne Botman startten vanaf de derde startrij.

Race 1

Na het doven van de startlichten vormde er direct een groep met Douma, De Vries, Den Hoed, en Hunneman. Douma deed het meeste kopwerk en ondanks aandringen van Hunneman hield hij het hoofd koel en kwam na 15 ronden als winnaar over de streep met Hunneman in het achterwiel op een tweede plaats. Den Hoed reed bekeken naar de derde plaats voor De Vries. Daarachter was er strijd tussen Kubbinga, Quinn de Joode en Dogger. Nadat Kubbinga in de beginfase de groep leidde was het uiteindelijk Dogger die een tandje bijzette en de vijfde plaats opeiste voor De Joode en Kubbinga. Ook de strijd om de achtste plaats was spannend, tussen Sinke en Kovalov. Sinke wist lange tijd Kovalov voor te blijven maar moest de snelle Oekraïner in de eindfase nog net voor laten gaan.

Race 2

Bij de start van de tweede race was De Vries het beste weg met Den Hoed, Douma en Hunneman aan het achterwiel. Douma schoof in de tweede ronde al onderuit, en later in de race verloor Hunneman de aansluiting waarna De Vries en Den Hoed de strijd om de winst samen uitvochten. De Vries kwam uiteindelijk als winnaar over de streep en met de tweede plaats van Den Hoed was het kampioenschap veilig gesteld, wat alvast werd gevierd met een ereronde. Hunneman reed in een eenzame race naar de derde plaats, De Joode werd vierde en Kubbinga wist nog net Kovalov van zich af te houden en vijfde te worden. Tobias Dogger werd zesde voor Senne Botman. Na een spannende strijd tussen Sinke en Mika Schalken waarbij de jonge kemphanen continu van positie wisselden was het Sinke die uiteindelijk aan het langste eind trok en achtste werd. Een sterk rijdende Vince de Joode completeerde de top tien. Na de race kreeg ook Hunneman een huldiging van familie en vrienden: hij was in het Rookie klassement onbereikbaar geworden en mocht zichzelf uitroepen tot de snelste nieuwkomer van 2023.

Voor het dagklassement mocht Luuk de Vries naar de hoogste trede van het podium voor JayJay den Hoed en Milan Hunneman, die ook de beker voor snelste Rookie in ontvangst mocht nemen.

Zondag 8 oktober

De laatste wedstrijddag van het jaar ving aan met een vrije training op een natte baan waarna de zon doorbrak en er gekwalificeerd kon worden op droog asfalt. Den Hoed was daarin de snelste voor Douma en De Vries. Op een heel andere lay-out dan een dag eerder was Botman verrassend snel en noteerde een knappe vierde tijd voor Hunneman en De Joode.

Race 1

De volledige eerste startrij was goed weg maar in de eerste ronde ging het al mis voor De Vries, die ongelukkig ten val kwam. Een inspectie van het medisch team zorgde voor een rode vlag. Gelukkig was de Vries snel weer op de been maar de machine niet, waardoor hij niet kon aansluiten voor de herstart. Den Hoed had daarbij een goede start en wist direct een gaatje te slaan naar Douma en Hunneman. Douma wist op zijn beurt een gaatje te slaan en de tweede plaats veilig te stellen, terwijl Hunneman de hete adem van Dogger in zijn nek kreeg. Hunneman hield het hoofd koel en wist zijn derde plaats met succes te verdedigen. De Joode, Botman en Kubbinga vochten om de vijfde plaats en in de eindfase sloot Kovalov zich aan bij het drietal. Na een mooie strijd was het De Joode die net voor Kubbinga, Botman en Kovalov zijn voorwiel over de finishlijn drukte. Sinke werd negende en om de tiende plaats werd een mooie strijd geleverd door Mika Schalken en Dean van den Berg, die door Schalken in het voordeel werd beslist.

Race 2

De tweede race sloot Den Hoed in stijl af, door van start tot finish de race te leiden. De Vries, Hunneman en Douma volgden maar nadat Hunneman onderuit ging ontstond er een gat tussen De Vries en Douma. De Vries werd tweede voor Douma. Ook Kubbinga reed een eenzame race en werd vierde. Daarachter was er volop strijd om de vijfde plaats tussen De Joode en Dogger, die in het voordeel van De Joode werd beslist. Kovalov moest voor zijn zevende plaats eerst zijn uiterste best doen om Botman te achterhalen, die een erg goede start had. Het gevecht om de negende plaats was tot het einde spannend met Sinke, Schalken, Van den Berg en Leroy van Dooren die om iedere meter streden. Schalken leek in de laatste ronde nog de beste papieren te hebben, maar zag Sinke en Van den Berg nog net voor de finish voorbijkomen. Sinke werd negende, Van den Berg tiende, Schalken elfde en Van Dooren twaalfde.

In het dagklassement was Den Hoed de winnaar voor Douma en Kubbinga, Kovalov was de snelste Rookie.

 

Kampioenshuldiging

Den Hoed had de titel op zaterdag al veilig gesteld en Douma verzekerde zich van de tweede plaats in het kampioenschap. De strijd om de derde plaats bleef tot de allerlaatste race spannend en het was uiteindelijk Luuk de Vries die 1 punt meer verzamelde dan Hunneman, en 3 punten meer dan Kubbinga. Hunneman liep de derde plaats net mis maar won met overmacht de strijd om de snelste Rookie en mocht daarvoor de kampioensbeker in ontvangst nemen. Na afloop van de races werd het seizoen onder het genot van een hapje en drankje afgesloten, alle NSF100 coureurs in het zonnetje gezet en de kampioenen gehuldigd. De top drie mocht een KNMV-trofee in ontvangst nemen en regerend kampioen Luuk de Vries stond de grote Molenaar NSF100 Cup af aan JayJay den Hoed. Zijn naam is de vijftiende die op de beker prijkt, naast bekende namen als die van Bo Bendsneyder, Scott Deroue, Jeffrey Buis en Loris Veneman. We gaan Den Hoed en alle NSF100 coureurs die doorstromen volgen in hun verdere racecarrière en kijken terug op wederom een prachtig Molenaar NSF100 seizoen.