Na in Spa-Francorchamps tweede te zijn geworden zegevierde JayJay den Hoed in Veldhoven. Zowel op een natte als droge baan hield hij het hoofd koel en eiste dankzij foutloze races de overwinning in het dagklassement op voor Luuk de Vries en Yauri Crienen.

De weersvoorspellingen voor zaterdag 24 september waren duidelijk: veel regen. Op een kartbaan is dat iets om extra rekening mee te houden. De jonge coureurs begonnen dan ook goed voorbereid aan hun eerste kwalificatietraining, waarin de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. Leider in het kampioenschap en winnaar van de laatste race in Spa-Francorchamps, Shayden Rodgers, zette in de eerste kwalificatie de snelste tijd op de klokken. In de tweede kwalificatie was de baan nog nat maar de omstandigheden iets beter, en was het JayJay den Hoed die de snelste was. Hij zou van polepositie mogen vertrekken met naast hem op de eerste startrij Kyano Schoo en Dean Gouw. Op de tweede startrij mochten Luuk de Vries, Julian van Kalkeren en Yauri Crienen plaatsnemen terwijl Rodgers na een val in de tweede kwalificatie achter Matthew David vanaf een achtste positie van start zou gaan.

Race 1
Het was gestopt met regenen en er ontstond een droog spoor op het moment dat de coureurs zich opstelden voor de start. Den Hoed verzilverde zijn polepositie en was het beste weg bij het doven van de startlichten. Ook De Vries had een goede start maar verslikte zich na het lange rechte stuk in de derde bocht. Hij gleed onderuit maar kon zijn weg nog wel vervolgen. Den Hoed profiteerde en sloeg direct een gat naar zijn achtervolgers Schoo, Gouw en Jahmairo Williams. Williams kwam vanaf de negende startpositie maar zag zijn goede start even later verloren gaan toen ook hij ten val kwam. Terwijl Den Hoed onbedreigd naar de overwinning reed kreeg Schoo Gouw en Van Kalkeren aan zijn achterwiel. Het was Van Kalkeren die zijn opmars voortzette en als tweede werd afgevlagd en ook Gouw wist Schoo nog net voor te blijven op de finishlijn. Crienen was lange tijd met Rodgers in gevecht om de vijfde plaats maar na een val van Rodgers in de eindfase kon hij onbedreigd naar de finish rijden. David wist nog net Timo Kubbinga achter zich te houden en zesde te worden. Douwe Douma zette zijn beste prestatie tot dan toe neer met een achtste plaats voor Quinn de Joode, die nog net Luca van der Velde voor wist te blijven. De Vries eindigde na een inhaalrace op een elfde plaats en haalde zo nog een paar kostbare punten voor het kampioenschap binnen.

Race 2
De baan was zo goed als droog maar vlak voor de start van de tweede race begon het licht te spetteren. Opnieuw lastige omstandigheden, maar Den Hoed leek zich ook daarop prima aan te passen. Opnieuw had hij kopstart, maar dit keer maakte De Vries geen fouten en reed naar het achterwiel van Den Hoed. Valpartijen waren er in de beginfase voor Van Kalkeren, Rodgers en later in de wedstrijd ook voor Gouw. Crienen hield het hoofd koel en reed richting de leiders. Inmiddels had De Vries de koppositie overgenomen en met nog een paar ronden te gaan vond Crienen aansluiting, maar kon de aanval niet meer inzetten. De Vries won de race voor Den Hoed en Crienen werd knap derde. Schoo reed onbedreigd naar een vierde plaats maar achter hem was de strijd om de vijfde plaats tussen Williams, Kubbinga, Douma, Casper Pennings en Indi Schunselaar tot het laatst toe spannend. Het was uiteindelijk Williams die zich revancheerde voor zijn eerste race en knap vijfde werd. Pennings werd zesde voor Douma, Kubbinga en Schunselaar zette zijn beste resultaat van het seizoen neer met een negende plaats. Gouw wist na zijn valpartij nog naar een tiende plaats te rijden. Ook Tobias Dogger zette zijn beste prestatie neer met een fraaie elfde plaats.

Dagklassement

Den Hoed groeit dit seizoen iedere wedstrijd en in Veldhoven mocht hij dan eindelijk op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. De Vries maakte zijn valpartij van de eerste race goed met winst in de tweede race en mocht naar de tweede plaats op het podium. Voor Crienen was het de eerste keer dat hij een beker in ontvangst mocht nemen voor zijn prima derde plaats. Douma mocht de beker voor snelste rookie in ontvangst nemen.

JayaJay den Hoed was alle omstandigheden in Veldhoven de baas.

“Waardoor het zo goed ging in de regen? Ik heb me vooral heel goed geconcentreerd. Maar ik had het eigenlijk niet verwacht, omdat ik een tijdje terug in de regen had getraind en dat niet zo geweldig ging. Toch sloeg ik in de eerste race meteen een gat en kon ik gecontroleerd uitrijden. De tweede race was spannend, in gevecht met Luuk, maar mijn tweede plaats was genoeg voor de dagoverwinning, waar ik natuurlijk super blij mee ben!”

Yauri Crienen zette zijn beste prestatie neer door zichzelf knap in de top drie te rijden.

“Over de eerste race ben ik niet helemaal tevreden, het was lastig om in te halen. De baan was naast het smalle droge spoor nog net te nat, anders had er denk ik wel meer ingezeten. Maar de tweede race, daar ben ik super tevreden over en natuurlijk ben ik blij dat ik op het podium sta!”

De laatste wedstrijden in Assen beloven minstens zo spannend te worden. Zowel op zaterdag 1 oktober als zondag 2 oktober worden er 2 races verreden op de TT Junior Track. In totaal zijn er 100 punten te vergeven, terwijl koploper in het kampioenschap Gouw slechts 3 punten voorsprong heeft op De Vries, Schoo en Van Kalkeren. Ook Den Hoed en Rodgers maken met respectievelijk 16 en 18 punten achterstand op Gouw nog alle kans op de titel. Binnen een week weten we wie de nieuwe kampioen van de Molenaar NSF100 Cup is!