Als Rookie op een onbekend circuit rijden en meteen de overwinning in de wacht slepen. Ben Ryan Goodwin verbaasde vriend en vijand door dat op De Tippe in Staphorst ook daadwerkelijk te doen. Delano Greven werd tweede en verstevigde zijn leidende positie in het kampioenschap.

De zesde wedstrijd van de Molenaar NSF100 Cup werd verreden in Staphorst. Semi-permanent circuit De Tippe onderscheidt zich door lange rechte stukken, korte bochten en een hairpin voor start-finish. In het verleden hebben nieuwkomers vaker laten zien voor verrassingen te kunnen zorgen en in de kwalificaties was het de snelle Rookie Ben Ryan Goodwin die de snelste tijd op de klokken zette voor Julian van Kalkeren en Riccardo Bosgraaf. Dylan Czarwkowski heeft de laatste tijd zijn oude ritme weer gevonden en noteerde de vierde tijd, voor Rookie Jurrien van Crugten. Een zesde plaats was er voor Thije Ligtermoed, die kort voor de wedstrijd een heupblessure had opgelopen tijdens een gastrace bij de Northern Talent Cup. In de eerste kwalificatie leek er een startplaats op de eerste startrij nog in te zitten maar na een kleine schuiver op zijn geblesseerde heup was het de vraag of hij van start zou kunnen in de wedstrijden. Met leider in de tussenstand Delano Greven achter hem gekwalificeerd en nog uitzicht op het kampioenschap besloot Ligtermoed toch aan de races deel te nemen.

Race 1
Goodwin liet direct zien zijn polepositie om te willen zetten in een overwinning maar Greven en Czarkowski vonden zijn achterwiel. In de vierde ronde nam Czarkowski de leiding over maar moest die niet veel later afstaan aan Greven. Bij het ingaan van de laatste ronde had Greven een klein gaatje geslagen en waren het Czarkowski, Goodwin en Bosgraaf die het gevecht voor de overige podiumplaatsen met elkaar aan gingen. Goodwin zou dat gevecht winnen en achter Greven tweede worden. Bosgraaf wist nog net Czarkowski achter zich te houden en werd derde. Een prima vijfde plaats was er voor Rookie Lars ter Veld, terwijl Jaiden Blokzijl met een zesde plaats goed hersteld lijkt te zijn van een schouderblessure. Zevende werd Van Crugten voor Jur Wattel en Guy Mirer. Ligtermoed verbeet zijn pijn en werd daarvoor beloond met een nette tiende plaats.


Race 2

Wederom was Goodwin goed weg en dit keer sloot naast Greven en Czarkowski Van Crugten direct aan. In de loop van de race wist Van Crugten de tweede plaats over te nemen en drong regelmatig aan bij Goodwin. Een mooi gevecht tussen de nieuwkomers, waarbij Goodwin het hoofd koel hield en zijn leidende positie niet uit handen gaf. Hij kwam als winnaar over de finish. Van Crugten werd knap tweede met Greven in het achterwiel op een derde plaats. Op afstand werd Van Kalkeren vierde voor Wattel en Bosgraaf. Czarkowski moest genoegen nemen met een zevende plaats. Ligtermoed werd wederom tiende.

Het dagklassement werd gewonnen door Goodwin, die ook de beker voor de snelste Rookie in ontvangst mocht nemen. Greven en Van Crugten mochten mee naar het podium. Voor het kampioenschap deed Greven goede zaken met zijn derde plaats. Ligtermoed verzamelde 12 punten waardoor de strijd om het kampioenschap nog open is. Met 48 punten achterstand vertrekken de coureurs over twee weken naar de TT Junior Track in Assen, waar op zaterdag en zondag de laatste 100 punten vergeven zullen worden. Ook Van Kalkeren, Czarkowski en Bosgraaf staan nog binnen 100 punten van de leider. De strijd om de snelste Rookie zal daar ook worden beslist, die lijkt te gaan tussen Van Crugten, Goodwin en Ter Veld.

Een Rookie als winnaar op een onbekende baan is extra bijzonder. Goodwin vond in Staphorst vrijwel meteen een goed ritme. ‘Ik ben op de lange rechte stukken in het voordeel met mijn postuur en lage gewicht, maar ook de korte bochten en het harde aanremmen ligt me goed. Het was heel even wennen maar vanaf de tweede kwalificatie had ik al direct een goed ritme. ‘

Ook Van Crugten had slechts 1 training nodig om te wennen.  ‘De tweede training was de baan wel bekend en kon ik meteen pushen. De lange stukken en het late remmen is anders dan we gewend zijn maar vind ik erg leuk.’

Rijderscoach bij de laatste wedstrijden van het seizoen is Wayne Tessels. ‘Dit circuit is heel anders en daardoor moeten sommige coureurs niet alleen werken aan de gebruikelijke punten maar daarnaast wennen aan de baan. Ze hebben over de gehele dag genomen flinke stappen gemaakt, het verschil tussen de eerste en laatste coureur was na de tweede race een stuk kleiner dan bij de eerste training. Ik ben dan ook dik tevreden over deze groep.’