GAMMA Racing Day: Beekmans grote winnaar, van den Goorbergh grote verrassing

De GAMMA Racing Day in Assen staat ieder jaar weer garant voor een geweldig evenement met veel publiek. Niet alleen op het grote TT circuit was er spektakel, ook op de TT Junior Track werd een weekend lang een mooie strijd gevoerd door de Molenaar NSF100 coureurs. Een strijd waarbij Kas Beekmans de meeste punten op zijn naam wist te schrijven en rookie Zonta van den Goorbergh hoge ogen wist te gooien.

Zaterdag 5 augustus

Een droge baan, een graad of 20 en alleen in de pauze een enkel spatje regen. Na de natte races in Veldhoven konden de Molenaar NSF100 coureurs nu weer van start op een droge baan onder goede weersomstandigheden. Bij de trainingen was het meteen al duidelijk dat leider in de tussenstand Kas Beekmans zijn zegetocht op Assen voort wilde zetten. Eerder dit seizoen wist hij er, weliswaar op een andere lay-out, beide races te winnen. Hij zette zoals verwacht de snelste tijd op de klokken. Ook werd het meteen duidelijk dat tweede man in de tussenstand Colin Velthuizen nog niet helemaal hersteld was van de blessure aan zijn been die hij een tijdje terug had opgelopen. Hij had weliswaar goede hoop nadat hij onlangs weer met de moto3 snel rond ging, maar op de kleinere NSF100 en de bochtige TT Junior Track kwam Velthuizen kracht en controle tekort. Eddie de Boer profiteerde ervan en zette een knappe tweede tijd op de klokken, voor Justin Fokkert. Damian Boessenkool kwam in de trainingen ten val en liep daarbij een blessure aan zijn rechtervoet op. Na een controle in het ziekenhuis bleek er sprake van een zwaar gekneusde voet te zijn. Hij zou de races op zaterdag aan zich voorbij moeten laten gaan.

In de eerste race vertrok Beekmans van polepositie en sloeg direct een gat op zijn achtervolgers. De Boer lukte het niet om los te komen van Fokkert en de sterk rijdende Maik Duin. In de laatste ronden ontstond een spannend gevecht waarbij Fokkert de tweede plaats veilig wist te stellen en ook Duin nog net voor de Boer wist te finishen.

Ook in de tweede race was Beekmans oppermachtig. Fokkert kon niet in het wiel van Beekmans blijven maar wel wegrijden van de Boer en Duin. Die zouden de strijd om de derde plaats met elkaar aangaan en in de eindfase voegde Daniel Tappel zich ook nog bij het tweetal. Nu trok de Boer wel aan het langste eind. Hij kwam als derde over de finish en stelde daarmee ook de derde plaats in het dagklassement veilig. Duin wist nog net Tappel achter zich te houden en vierde te worden.

Zondag 6 augustus

Prima weersomstandigheden en veel publiek. Het beloofde opnieuw een mooie racedag te worden. Wel moest Boessenkool zijn pijn verbijten en een paar maten grotere laars aantrekken om aan de start te kunnen verschijnen. Met zijn gekneusde voet zou in de trainingen blijken dat hij genoeg kracht en controle had om in de race van start te kunnen gaan.

Het was opnieuw Beekmans die de snelste trainingstijd op zijn naam zou zetten voor Fokkert. Verrassend was dat de derde tijd door Zonta van den Goorbergh op de klokken werd gezet en hij direct na de start van de race de tweede plaats van Fokkert afsnoepte. Van den Goorbergh reed strak en zelfverzekerd met Fokkert in zijn achterwiel totdat in de vijfde ronde de rode vlag werd getoond. Fokkert was er met een highsider vanaf gegaan en kwam hard op het asfalt terecht. De wedstrijd werd daarop stilgelegd. Na een snelle medische check bleek Fokkert in orde en van de schrik te bekomen. Tegen de tijd van de herstart kreeg Fokkert groen licht om deel te nemen aan het vervolg van de race. Dat adrenaline veel doet blijkt maar weer eens aangezien Fokkert daarin tweede wist te worden. Van den Goorbergh kwam netjes als derde over de finish voor Galip Satici.

In de tweede race was het Beekmans die zijn zegetocht voortzette en de vierde overwinning ook op zijn naam schreef. Achter hem was er een bloedstollend gevecht tussen van den Goorbergh, Fokkert, Duin en Tappel gaande. Van den Goorbergh voerde het treintje aan en maakte geen enkele fout. Alle aanvallen van zijn belagers werden tot aan de laatste bocht afgeslagen. Hij kwam dan ook meer dan verdiend als tweede onder de zwart-wit geblokte vlag door. Binnen een seconde eindige Fokkert op een derde, Duin op een vierde en Tappel op een vijfde plaats. Velthuizen moest net als de dag ervoor genoegen nemen met de zesde plaats.

Rijderscoach Leon Bovee had aan het einde van de eerste wedstrijddag zijn pupillen een boodschap meegegeven: ‘ik wil dat jullie je slechtste punt opschrijven voor morgenochtend. Dan gaan we daaraan werken. Niet alleen denken aan het verder verbeteren waar het toch al goed gaat maar aanpakken van de mindere punten.’ Van den Goorbergh heeft daar goed over nagedacht. ‘Mijn zwakste punten lagen op deze baan vooral in de ovale bocht, ik moet later remmen, het gas er eerder opzetten en wat meer de binnenkantjes meepakken. Dat lukte vandaag goed. Het was een spannende strijd om de tweede plaats, vooral in de laatste race. Ik zag een paar keer een voorwiel naast me maar ik heb mijn plek toch vast weten te houden en we hebben elkaar niet geraakt. Het waren mooie, eerlijke gevechten en ik ben superblij met de tweede plaats.’

Dagwinnaar van zowel de zaterdag als de zondag Beekmans kijkt ook tevreden terug op het weekend. ‘Al had het toch nog iets beter gekund, want ik heb in de wedstrijden nog een paar kleine foutjes gemaakt. Maar ik ben blij dat ik mijn voorsprong in het klassement verder uit heb kunnen bouwen, al vind ik het nog steeds wel sneu dat Colin niet voluit kan gaan. Ik weet zeker dat als hij fit was geweest hij ons flinke tegenstand had kunnen bieden.’

De rode vlag en herstart van de eerste race op zondag was een situatie die de rijders nog niet eerder mee hadden gemaakt. Ook Sven Doornenbal moest daar even aan wennen. ‘Het is dan best lastig om je te blijven concentreren en je ritme weer op te pakken. Op zich ging het verder best goed vandaag, al had ik aan het begin van het seizoen het beter te pakken. Het was wel een heel leuk weekend om op terug te kijken.’

De volgende race is op kartcircuit Pottendijk in Emmen. Met nog 400 punten te verdienen en 381 punten voorsprong gaat Kas Beekmans er alles aan doen om daar de titel in de wacht te slepen.

 

as050817_0283-003-001