Het weekend in Francorchamps was voor de coureurs in het Molenaar NSF100 Championship een goede gelegenheid om hun racevaardigheden bij te spijkeren. Op zaterdag werd er volop getraind onder leiding van Joey Litjens en gast-coach Jorel Boerboom. De zondag was een reguliere wedstrijddag waarin Loran Faber en Rick Dunnik in een hevige strijd waren verwikkeld om de winst. De Belg Luca Vleeschauwer reed mee met een wildcard.

De twee Staphorsters gaven elkaar geen millimeter ruimte en dat was ook terug te zien in de kwalificatie waarin het verschil tussen beide coureurs slechts 0,179 seconden was, in het voordeel van Rick Dunnik. In de eerste race was het Faber die in de beginfase de kop aanvoerde gevolgd door Djoy Blommers, Jeffrey Buis en Rick Dunnik. Even daar achter zaten Timo Wieme en Dion Otten in een strijd om de vijfde plaats en achter hen zat een groepje onder aanvoering van Kas Beekmans waar ook Ruben Bijman, Toine Gierkink en Luca Vleeschauwer zich bevonden. Vooraan wisten Dunnik en Faber halverwege de race een gaatje te slaan en streden zij stevig om de winst. Doordat Dunnik wat last kreeg van achterblijvers kon hij Faber even op afstand houden, op de streep was het verschil slechts 0,06 seconden en pakte Dunnik nipt de winst. Blommers kon wegrijden van Buis en pakte de derde plaats. Otten hield Wieme op afstand en werd vierde.

Dezelfde hoofdrolspelers
In de tweede race zaten de hoofdrolspelers van de eerste race allemaal weer bij elkaar in de kopgroep. Ook het achtervolgende tweetal Wieme en Otten had zich daar weer achter genesteld. Bijman en Beekmans hadden elkaar opnieuw weer gevonden voor een onderlinge strijd om plaats zeven. Het verloop van de race was grotendeels gelijk aan de eerste. Dunnik en Faber wisten al snel los te komen van de rest en reden hun eigen race. De einduitslag van race 2 kende in de top 10 slechts twee veranderingen. Nu was het Timo Wieme die voor Dion Otten eindigde. De overige top 10 rijders eindigden allemaal op dezelfde plek als in race 1. Luca Vleeschauwer finishte als wildcardrijder tweemaal op een tiende plaats.

Coureurs aan het woord
Kas Beekmans is erg tevreden: “mijn vrije training en kwalificatie had wel beter gekund. In beide races had ik een mooie strijd met Ruben. Ik kon hem nét voor blijven. Ik wil de rest van het seizoen proberen om nog wat eerder op het gas te gaan. Dit is niet echt lastig om te doen maar je moet het wel durven. Ik hoop eind van dit seizoen in de top vijf te eindigen, dat zou helemaal super zijn.“

Voor Dion Otten was het zijn eerste keer op dit circuit: “Ik had in het begin nog wat moeite met het rijden van de juiste lijnen maar daar heeft Joey me goed mee geholpen. Het is een gave baan die me wel ligt. Ik had een mooie strijd met Timo in beide races. In race 1 kon ik hem goed voor me houden. In de tweede race hadden we opnieuw een spannende strijd, we tikten elkaar een paar keer aan, dat was wel mooi. Toen ben ik net achter hem gefinisht.”

Ook Ruben Bijman heeft goed geracet dit weekend: “Ik was wel blij met mijn zevende tijd in de training en kwalificatie, ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen. Toen ik bij Kas kwam in de race kregen we een mooi gevecht en haalde ik hem een keer in. Maar hij pakte mij snel weer terug. Ik maakte een klein foutje bij de dubbele linkerbocht om hem opnieuw in te halen dus toen werd ik achtste. In de tweede race hadden we weer een spannende strijd en kon hij me helaas weer voorblijven. Ik kijk wel met een goed gevoel terug op dit weekend.”

 

Loran Faber en Rick Dunnik