Na weken van hitte werd het derde raceweekend van de Molenaar NSF100 Cup verreden onder wisselvallige weersomstandigheden. Dat leverde spannende races en verrassende uitslagen op, waarbij Thije Ligtermoed op zaterdag de dagzege greep en Julian van Kalkeren op zondag de beste zaken deed.

 

Na een korte zomerstop reisde de Molenaar NSF100 Cup opnieuw af naar Assen, waar eerder de openingswedstrijd van het seizoen werd verreden. Thije Ligtermoed opende daar sterk en het was Delano Greven die bij de tweede wedstrijd in Veldhoven de beste zaken deed. Dit keer stonden er op de TT Junior Track twee wedstrijddagen op het programma: zowel op zaterdag als op zondag zou er 1 vrije training, 1 kwalificatietraining en 2 races worden verreden. Een belangrijk weekend voor het kampioenschap!

Zaterdag 22 augustus

Op zaterdag werden de coureurs verwelkomd door een fikse regenbui. De eerste vrije training werd op een kletsnatte baan verreden en daarin was rookie Jurrien van Crugten het snelste. De kwalificatietraining was droog en daarin eiste Ligtermoed de polepositie op, Czarkowski en Van Kalkeren zouden naast hem op de eerste startrij plaats mogen nemen. Koploper in de tussenstand Greven ging al vroeg in de kwalificatie onderuit wat resulteerde in een negende startpositie.

 Race 1

Op een opdrogende baan was het Van Crugten die imponeerde. Ligtermoed had weliswaar kopstart maar kreeg Van Crugten direct mee in het achterwiel. Nadat eerst al Jur Wattel in de bocht voor start-finish ten val was gekomen, ging een paar ronden later Jaiden Blokzijl op dezelfde plek onderuit. Hij bracht het er minder goed vanaf en de race werd met een rode vlag stilgelegd voor medische assistentie. Met verrekte pezen in de schouder moest hij het raceweekend verder staken. Er volgde een herstart over 11 ronden waarin Ligtermoed de beste start had maar Van Crugten de leiding al snel overnam. Het zag ernaar uit dat hij zijn eerste race-overwinning op zijn naam zou schrijven, ondanks regenval in de eindfase. In de laatste ronde begon het ineens harder te regenen en schoof Van Crugten onderuit. Greven kon daardoor de winst opeisen terwijl Van Kalkeren de snelste raceronde noteerde en tweede werd voor Ligtermoed. Daarachter werd Ter Veld vierde en Van Crugten toch nog netjes vijfde. Een knappe zesde plaats was er voor Bart van Duinen, zijn beste resultaat tot nu toe.

Race 2

In race 2 zou Ligtermoed vooral zijn best moeten doen om Riccardo Bosgraaf van zich af te houden. Bosgraaf nam in de tweede ronde de leiding over en in de eindfase werd er voortdurend stuivertje gewisseld. Tot in de laatste ronde bleef het spannend maar uiteindelijk was het Ligtermoed die als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag doorkwam. Daarachter was Greven sterk naar voren gereden en wist de derde plaats veilig te stellen. Van Crugten was de snelste Rookie met een vierde plaats, voor Van Kalkeren. Van Duinen zag door een crash bij de start een goede klassering in rook opgaan.

Greven en Ligtermoed verzamelden evenveel punten met in beide races een winst en een tweede plaats. De dagzege is in dat geval voor de winnaar van race 2. Ligtermoed mocht dan ook naar de hoogste trede van het podium. Greven werd tweede, Van Kalkeren derde en snelste Rookie Van Crugten knap vierde.

Zondag 23 augustus

Wedstrijddag 2 begon zonder Blokzijl maar met Ben Ryan Goodwin, die op zaterdag afwezig was. Opnieuw een dag met zon en regen, waarbij Bosgraaf zich vooral liet zien in de vrije training maar het Czarkowski was die overtuigde in de kwalificatie, waarin kort na aanvang de hemelsluizen opende. Hij zou van pole mogen vertrekken met Van Kalkeren en Bosgraaf naast hem op de eerste startrij.

Race 1

Ook in de eerste race was het nat en Czarkowski liet zien daar prima mee uit de voeten te kunnen. Hij sloeg zelfs een gat naar de achtervolgende groep en won overtuigend met maar liefst 3,5 seconden voorsprong op Van Kalkeren en Greven. Ook Wattel herpakte zich en reed naar een vierde plaats, waarbij hij de snelste rondetijd op de klokken wist te zetten. Nog een knappe prestatie werd neergezet door Rookie Lars ter Veld, die onder de lastige omstandigheden vijfde werd.

Race 2

Een perfecte start voor Bosgraaf, maar Van Kalkeren toonde vorm en nam de leiding al snel over om hem niet meer af te staan. Greven en Ligtermoed sloten aan bij Bosgraaf en het was Greven die met een paar ronden te gaan aanzette en de snelste raceronde reed. Hij wist de tweede plaats veilig te stellen voor Bosgraaf en Ligtermoed, terwijl Czarkowski op afstand vijfde werd.

De dagzege was op zondag dan ook voor Van Kalkeren, Greven werd tweede en Czarkowski mocht de beker voor de derde plaats in ontvangst nemen. De beker voor de snelste Rookie was voor Ter Veld.

 

In het kampioenschap verstevigde Greven zijn leidende positie voor Ligtermoed en ook Van Kalkeren en Bosgraaf hebben laten zien goed op stoom te komen en behouden de aansluiting. Met nog 4 races op verschillende circuits te gaan is alles nog mogelijk.

Van Kalkeren reed vooral op zondag prima races. ’In de regen werd ik weliswaar tweede maar ik ben misschien nog wel het meest tevreden over die race, en dan met name mijn inhaalactie op Delano aan het einde. Met vervolgens de winst in de tweede race was het precies genoeg voor de dagzege!’

Czarkowski overtuigde in de regen. ‘Ik ben super blij dat ik een race wist te winnen. Het regende uiteindelijk niet meer maar de baan bleef nat. Dan ben ik juist in het voordeel met mijn gewicht, want ik ben wat zwaarder dan de andere jongens. Dat kan ik dan mooi gebruiken!’

De in Duitsland woonachtige Rookie Ben Ryan Goodwin had op zaterdag verstek laten gaan om deel te kunnen nemen aan het Duits kampioenschap. Hij rijdt daarin op een eigen NSF met heel andere settings en moest even omschakelen naar de Molenaar NSF100. ‘Dat rijdt wel anders maar gelukkig wende het weer snel en ik ben tevreden met mijn achtste en zevende plaats in de races. Ik vind het ook echt leuk om in deze klasse te rijden, met allemaal gelijkwaardig materiaal!’