Thije Ligtermoed toonde zijn vorm op de TT Junior Track in Assen door vier races in twee wedstrijddagen te winnen. Met in iedere race een kopgroep waar geen speld tussen te krijgen was wist Ligtermoed zowel op zaterdag als zondag de grootste beker in de wacht te slepen.

Het seizoen van de Molenaar NSF100 Cup werd geopend in Veldhoven, waar rookie Jurrien van Crugten oppermachtig was. De tweede en derde wedstrijddag werden aaneengesloten verreden op zaterdag 10 en zondag 11 juli op de TT Junior Track in Assen. Er werd aanvankelijk wisselvallig weer voorspeld, maar op een paar druppels na zou het droog en zelfs zonnig blijven. De kwalificaties gingen van start zonder de enige dame uit het veld, Noemie Donk, die nog niet hersteld was van een armblessure maar wel vanaf de zijlijn haar collega-coureurs kwam aanmoedigen. Van Crugten ging er tijdens de eerste kwalificatie direct goed voor zitten en zette de snelste tijd op de klokken. In de tweede kwalificatie snoepte hij nog een paar tienden van zijn tijd af en verzekerde zich van de polepositie met Dean Gouw en Luuk de Vries naast zich op de eerste startrij. Een knappe prestatie van drie rookies, en ook de vierde plaats werd bezet door een rookie, Jay Jay den Hoed. Ligtermoed noteerde de vijfde tijd voor Timo Suos, eveneens een rookie. Met slechts een seconde verschil tussen de top tien beloofde het spannende wedstrijden te worden.

Zaterdag

In de eerste race was De Vries het snelste weg, voor Gouw, Ligtermoed en Van Crugten. Van Crugten kwam al snel naar voren en nam na 3 ronden de kop over. Direct daarna ging het mis en schoof hij onderuit, waarbij hij knap zijn Honda aan de praat wist te houden. Hij kon zijn weg snel vervolgen maar de kopgroep was al uit zicht. Daarin had Ligtermoed het voortouw genomen en reed naar de overwinning, met Gouw in zijn kielzog. Gouw zag nog net Julian van Kalkeren aan zich voorbij komen in de laatste ronde en werd derde, voor De Vries en Den Hoed. Suos kon zijn zesde startplaats niet verzilveren doordat hij al vroeg in de wedstrijd uitviel. Van Crugten stelde nu de zesde plaats veilig na een knappe inhaalrace, waarmee hij kostbare punten voor het kampioenschap verzamelde. Een hele prestatie, want de eerste zeven rijders, met Shayden Rodgers op de zevende plaats, eindigden op slechts 5 seconden verschil van elkaar! Ook Kyano Schoo reed een prima race en eindigde op een mooie achtste plaats.

In de tweede race waren het Ligtermoed en Van Crugten die stuivertje wisselden om de winst terwijl De Vries, Gouw en Den Hoed als aan een lijntje volgden. Halverwege de race kwam De Vries naast de baan waardoor hij de aansluiting met de groep verloor. Na 15 ronden was het Ligtermoed die ook de tweede race op zijn naam schreef voor Van Crugten, Gouw en Den Hoed. Van Kalkeren volgde op de vijfde plaats voor Suos, die nu wel zijn zesde startpositie wist te verzilveren. De Vries eindigde achter hem als zevende.

De dagzege ging naar Ligtermoed. Gouw mocht naast de beker voor de tweede plaats ook de beker voor de snelste rookie in ontvangst nemen en Van Kalkeren mocht mee naar het podium voor de derde plaats.

Zondag

Na een warm-up in de ochtend werden in de middag de startposities weer ingenomen op basis van de kwalificatietijden van zaterdag. In de eerste race was het Van Crugten die vanaf polepositie de leiding in handen nam maar opnieuw zaten Ligtermoed, Gouw en De Vries direct aan het achterwiel. Van Kalkeren kende een matige start maar kwam langzaam op stoom en wist Den Hoed en Rodgers te passeren en de aansluiting met de kopgroep te vinden. Ligtermoed had inmiddels de koppositie van Van Crugten overgenomen en hield het hoofd koel toen het in de eindfase begon te spetteren. Er volgde in de laatste ronden een spannende strijd waarbij er van koppositie werd gewisseld maar Ligtermoed trok uiteindelijk aan het langste eind en schreef de zege op zijn naam. Van Crugten werd tweede terwijl Gouw nog net Van Kalkeren achter zich wist te houden en de derde plaats veilig stelde. Rodgers werd vijfde voor Suos en De Vries. Matthew Luisman knokte zich na een matige start naar voren en was lange tijd in gevecht met Bart van Duinen, die ook een uitstekende race reed. Luisman werd beloond met een fraaie achtste plaats, zijn beste prestatie tot dan toe, wat ook voor de negende plaats van Van Duinen gold.

Ligtermoed maakte in de vierde en laatste race van het weekend zijn serie van overwinningen compleet. Van Crugten deed het leidende werk maar Ligtermoed zette in de voorlaatste ronde de aanval in en won de race. Gouw eindigde in het achterwiel van Van Crugten op de derde plaats en De Vries werd op twee seconden vierde. Hij wist Den Hoed en Van Kalkeren, die de snelste rondetijd van het weekend noteerde, nog net achter zich te houden. Met Rodgers kort daarachter finishten er ook in deze race weer zeven rijders binnen een paar seconden van elkaar. Suos werd achtste en Viggo Mégard negende. Hij liet zien dat hij in zijn tweede seizoen een flinke stap heeft gemaakt en wist in bijna alle races in de top tien te finishen. Met een super compact veld en niemand die op een ronde werd gezet lieten de coureurs van de Molenaar NSF100 Cup zien ook dit seizoen weer aan elkaar gewaagd te zijn.

Ook op zondag was de dagzege voor Ligtermoed, dit keer met Van Crugten en Gouw, wederom snelste rookie, naast zich op het podium.

Thije Ligtermoed reed vier foutloze races.

‘Op zaterdag gingen de races super, het doel was natuurlijk om dat op zondag te herhalen en dat is gelukt! Ook de laatste race ging volgens plan; Jurrien deed het kopwerk en ik kon een paar ronden voor het einde de leiding overnemen. Het was een mooie strijd waarbij er hard maar netjes werd gereden. Een perfect weekend!’

Ook Timo Suos reed sterk.

‘Het ging goed dit weekend. Mijn doelstelling voor dit seizoen was top zeven rijden en dat heb ik alvast behaald. Gisteren in de tweede race en vandaag in de eerste werd ik zesde, een mooi resultaat. En nu op naar de volgende race in Staphorst, ik heb er zin in!’