Douwe Douma heeft op de TT Junior Track in Assen zijn eerste overwinning behaald. Zowel hij als Tobias Dogger wisten ieder een race te winnen en een keer tweede te worden, waardoor zij evenveel punten verzamelden voor het dagtotaal. Doordat Douma de tweede race won mocht hij naar de hoogste trede van het podium. Milan Hunneman werd derde en was de snelste rookie.

Op zaterdag 26 augustus werd er voor de derde keer dit seizoen op de TT Junior Track gereden, waar JayJay den Hoed dit seizoen nog ongeslagen was. Maar in de eerste kwalificatie was het Douwe Douma die de snelste tijd noteerde. Den Hoed was in de tweede kwalificatie net even sneller en zou vanaf polepositie mogen vertrekken, met Douma en Tobias Dogger naast zich op de eerste startrij. Timo Kubbinga, Luuk de Vries en Milan Hunneman zouden op de tweede startrij plaatsnemen.

Race 1

Het was Dogger die in de beginfase direct de leiding in handen nam, met Den Hoed in zijn achterwiel. Met zijn tweeën wisten ze een gaatje naar hun achtervolgers te slaan. Den Hoed zette de aanval in om de leiding over te nemen wat lukte, maar kort daarna remde hij zichzelf onderuit. Dogger liet zich niet van de wijs brengen en kwam na 18 ronden met een voorsprong van ruim twee seconden als winnaar over de finish. In de achtervolgende groep was het Douma die het kopwerk deed, en tot aan de finish Hunneman en Kubbinga achter zich wist te houden. Douma eiste dan ook de tweede plaats op, Hunneman werd derde en Kubbinga vierde. Op afstand volgden De Vries en Yauri Crienen op een vijfde en zesde plaats. Om de zevende plaats werd een mooi gevecht geleverd door Senne Botman, Miquel Sinke en Quinn de Joode. Botman won het gevecht en werd zevende, De Joode werd negende en Sinke tiende, doordat Den Hoed na zijn crash zich weer naar voren terugvocht en in de laatste ronde door het groepje nog net naar een achtste plaats reed.

Race 2

Den Hoed was nu vanaf het begin gebrand op de overwinning en nam direct de leiding in handen om deze niet meer af te staan. Hij kwam dit keer met ruime voorsprong als eerste over de finish, maar dat de wedstrijdleiding een jumpstart had geconstateerd en toegekend was hem op dat moment nog ontgaan. De bijbehorende tijdstraf was vijf seconden en zijn voorsprong op de finish ruim drie, wat betekende dat hij in de uitslag Douma en Dogger voor zich moest dulden. Douma en Dogger wisselde nog positie in de eindfase, maar na een spannende strijd was het Douma die aan het langste eind trok en de race won voor Dogger en Den Den Hoed. Daarachter wist Hunneman Crienen nog net van zich af te schudden en de vierde plaats op te eisen. Zesde werd Kubbinga en De Vries werd na een eenzame race zevende. Opnieuw was er strijd tussen Botman, De Joode en Sinke maar dit keer was het De Joode die Botman voor wist te blijven en achtste werd. Botman werd negende, Sinke completeerde de top tien. Alle andere rijders reden ook een strakke race, zonder valpartijen.

Dagklassement

Dogger en Douma scoorden ieder een overwinning en een tweede plaats waardoor ze evenveel punten hadden in het dagtotaal, maar doordat Douma de tweede race won schreef hij de dagzege op zijn naam. Milan Hunneman mocht mee naar het podium voor de derde plaats en was de snelste rookie.

Douwe Douma was aanvankelijk verbaasd over zijn winst.

“De eerste race was ik best blij met mijn tweede plaats, maar het duurde te lang voordat ik op gang was gekomen. Dat moest in de tweede race anders en dat lukte! De start zelf was niet perfect maar daarna liepen de bochten meteen lekker. Na de finish had ik eerst helemaal niet door dat ik had gewonnen, later pas besefte ik dat ik niet alleen de race maar ook het dagklassement had  gewonnen! Dat had ik nooit verwacht en ik ben er natuurlijk super blij mee!”

Ook Tobias Dogger was erg tevreden.

“Ik was zo blij na mijn allereerste overwinning in de eerste race! Het was in het begin wel even duwen en trekken, maar nadat JayJay was gevallen dacht ik, nu is het mijn moment! En dat lukte. Het was een hele mooie dag.”

Regerend kampioen Luuk de Vries zagen we niet terug in de top vijf, maar toch vindt hij de Molenaar NSF100 Cup nog altijd leerzaam.

“Doordat we ons focussen op de Moto5 in Spanje heb ik dit jaar amper tussendoor met de NSF getraind, en dat verschil merk ik wel. Maar toch leer ik in de races nog altijd, want je rijdt met gelijkwaardig materiaal en dan is het inhalen lastiger dan wanneer motoren van elkaar verschillen. En ook snel achter elkaar de motor links en rechts de bochten inleggen is iets waar je goed aan kan werken.”

Rijderscoach in Assen was Jeffrey Buis, zelf ooit Molenaar NSF100 Cup-deelnemer. Hij verving de geblesseerde Leon Bovee.

“Ik vind het mooi dat ik dit vandaag kon doen, en een hele eer dat we op een lay-out reden die naar mij genoemd is. Het idee van de Cup is nog altijd hetzelfde, de motoren zijn identiek. Wat dat aangaat is er niet zo veel veranderd. Ik ben blij dat ik een aantal rijders heb kunnen helpen om stappen te maken, en ook leuk om te zien dat mijn zusje er ook aardig de gang in heeft!”