Op kartbaan De Landsard in Veldhoven is het publiek getrakteerd op spannende races met een mooie strijd om de winst tussen Luuk de Vries, JayJay den Hoed en Douwe Douma waarbij De Vries als winnaar uit de strijd kwam. Ook achter hen waren er tal van mooie gevechten. Milan was de Hunneman snelste rookie.

Op zaterdag 16 september werd de vijfde wedstrijddag van het NK Junior Moto Racing seizoen verreden. Voor de tweede keer werd er op kartbaan De Landsard in Veldhoven gereden en wederom waren de weersomstandigheden perfect. Op het programma stonden naast een vrije training twee kwalificatietrainingen en twee races. JayJay den Hoed staat ruim bovenaan in het kampioenschap maar Douwe Douma wist de voorafgaande wedstrijd in Assen te winnen terwijl ook regerend kampioen Luuk de Vries zijn oude ritme steeds beter terugvindt. Douma zette zijn goede vorm voort en was de snelste in de eerste kwalificatie. Den Hoed en De Vries waren in de tweede kwalificatie een fractie sneller. Den Hoed, die door een struikelpartij een dag eerder een aantal hechtingen in zijn knie had, mocht van polepositie starten voor De Vries en Douma. Timo Kubbinga, Milan Hunneman en Quinn de Joode mochten van de tweede startrij vertrekken. Tobias Dogger, in Assen nog knap tweede, zou plaatsnemen op de derde startrij met Miquel Sinke en thuisrijder Mika Schalken naast zich.

Race 1

Het drietal van de eerste startrij zou het publiek in de eerste race trakteren op schitterende gevechten. Den Hoed nam het voortouw maar na een paar ronden zette De Vries de aanval in. Er werd continu stuivertje gewisseld, terwijl Douma op het vinkentouw zat en ervoor zorgde dat een foutje van het tweetal direct bestraft zou worden. Dat gebeurde echter niet en na veel mooie inhaalacties was het na 15 ronden De Vries die de snelste rondetijd op de klokken had gezet maar Den Hoed die als winnaar uit de bus kwam. Douma werd derde. Om de vierde plaats werd gestreden door Hunneman en Kubbinga. Het was Kubbinga die in de beginfase de vierde plaats in handen had, maar Hunneman wist die af te snoepen en vervolgens een gaatje te slaan. Daarachter streden De Joode en Dogger om de zesde plaats waarbij ze mooie inhaalacties lieten zien. De Joode gaf in de eindfase de zesde plaats niet meer uit handen, Dogger werd zevende. Ook daarachter werd er een fraaie strijd geleverd door Miquel Sinke, Mika Schalken, Senne Botman en Dean van den Berg. Het viertal onder leiding van Sinke gaf elkaar geen centimeter toe, totdat bij het inhalen van achterblijvers Schalken en Botman daar handiger mee omgingen en samen een gaatje konden slaan. Het was uiteindelijk Botman die Schalken nog net voor wist te blijven en de achtste plaats veilig stelde. Schalken werd negende, Sinke tiende en Van den Berg elfde.

Race 2

De tweede race liet wederom spannende gevechten met fraaie inhaalacties zien. Den Hoed had een goede start en leek in de eerste ronde een gaatje te slaan. De Vries reed dat snel weer dicht en na een paar ronden begon het gevecht om de leidende positie opnieuw, met wederom Douma aan het achterwiel van het vechtende tweetal. Dit keer was het De Vries die aan het langste eind trok en de overwinning opeiste. Douma finishte als derde en zette daarbij de snelste rondetijd van de dag op de klokken. Hunneman en Kubbinga reden dit keer ieder onbedreigd naar een vierde en vijfde plaats. Ook Dogger en De Joode wisten ieder een gat te slaan en de zesde en zevende plaats veilig te stellen. Daarachter was het Dylan Engbers die een goede beginfase kende maar al snel Schalken voorbij zag komen. Die kreeg wederom Botman, Sinke en Van den Berg mee. Sinke revancheerde zich en kende nu een sterke eindfase. Hij werd beloond met een achtste plaats. Schalken wist nog net Botman achter zich te houden en negende te worden. Van den Berg werd elfde voor Engbers.

Dagklassement

Den Hoed en De Vries verzamelden dankzij een overwinning en een tweede plaats ieder evenveel punten. Winst in de laatste race geeft de doorslag voor het dagklassement waardoor De Vries op de hoogste trede plaats mocht nemen voor Den Hoed en Douma. Hunneman mocht de beker voor snelste rookie in ontvangst nemen.

Den Hoed staat in het kampioenschap met 219 punten fier aan de leiding. Douma staat tweede met 148 punten en met nog twee wedstrijddagen en vier races te gaan zijn er nog 100 punten te verdelen. Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober zal op de TT Junior Track in Assen de kampioen van 2023 bekend worden.

Luuk de Vries reed twee sterke races

“Vorige week reed ik nog met de Moto5 in Spanje en ik moet wel steeds even omschakelen naar de NSF. Maar het ging erg goed in Spanje en dat goede gevoel heb ik meegenomen naar Veldhoven, waar we op vrijdag gelukkig ook nog konden trainen. Ook dat ging erg goed dus ik wist dat ik kans zou maken. Het waren leuke gevechten vandaag, en natuurlijk ben ik blij met deze overwinning!”

Mika Schalken reed voor eigen publiek een sterke thuisrace.

“Voor de races wist ik: koppie erbij houden, niet vallen, tijd verbeteren. Een plaats in de top tien was het doel en in de kwalificatie stond ik er al netjes bij. In de races had ik mooie gevechten met Senne en Miquel. Je leert er veel van, ziet elkaars lijnen en leert dan niet alleen in te halen maar ook daarna te verdedigen. Ik ben in beide races negende geworden, doel bereikt!”