Colin Velthuizen oppermachtig in Berghem

Eindelijk was het dan zo ver: op zaterdag 22 april stonden 18 jonge talenten te trappelen om aan het raceseizoen 2017 te mogen beginnen. De nieuwe asfaltlaag van Circuit Park Berghem was tijdens de eerste trainingen nog een beetje nat maar de zon kwam door en met een stevig windje droogde de baan snel op. De coureurs zouden hun tijdtraining dan ook op een droge baan kunnen rijden. “Ik denk dat het tussen Kas en mij zal gaan, ook al zullen er wel meer zijn die aansluiting bij de top vinden.” Met die woorden sloot Colin Velthuizen een paar weken geleden de trainingen in Assen af. En inderdaad zette Colin de snelste tijd op de klokken, vlak voor Kas en ruim een seconde sneller dan de derde man.

Donkere wolken pakten zich samen vlak voor de start van de eerste race maar op een enkele druppel na bleef het droog. Zoals verwacht gingen Colin en Kas direct het gevecht om de winst aan. Net zoals in de tijdtraining wist Colin toch net iets sneller rond te gaan en schreef de overwinning op zijn naam. Daarachter was de strijd om de derde plaats fel en duurde tot aan de finishstreep. Galip Satici wist daarin nipt Rookies Justin Fokkert en Eddie de Boer voor te blijven.

In race 2 kon Colin zijn rondetijden nog iets verder aanscherpen terwijl Kas niet aan de tijden van de eerste race kwam. Dat resulteerde in een flink gat tussen nummer 1 en 2. “Ik had zelf ook niet verwacht dat ik deze race met 12,5 seconden voorsprong zou winnen. Natuurlijk ben ik daar super tevreden over, ik ben vooral blij dat er progressie in blijft zitten. Steeds iets sneller”. Kas moest nu zijn uiterste best doen om zijn tweede plaats veilig te stellen met de hete adem van Galip en Justin in zijn nek. Dat lukte net en dit keer wist Justin met een minimaal verschil Galip voor te blijven. Hij pakte zo niet alleen de derde plaats in race 2 maar ook in het dagklassement. ‘Ik had gehoopt op een plaats bij de eerste 5 maar niet verwacht dat ik meteen op het podium zou staan!” aldus de Rookie. “Ik had niet zo’n beste start maar ik kon stapje voor stapje iedereen inhalen. Toch was een podiumplaats nog geen zekerheid want in het groepje moest ik tot op het laatst hard blijven vechten voor iedere meter. Het is net wel gelukt en ik ben er super blij mee!” Galip greep net naast het podium. “Net niet, ik had in de laatste ronde een slechte exit in de voorlaatste bocht. Justin probeerde daar Kas voorbij te gaan en ik moest daardoor even van het gas. Maar het maakt niet uit voor de punten in het kampioenschap, daarin staan we nu gedeeld derde. Ik kijk alweer uit naar Assen over twee weken en dan gaan we er weer voor!”

De Rookies deden het goed want ook de plaatsen 5, 6 en 7 waren voor nieuwkomers Eddie de Boer, Sven Doornenbal en Damian Boessenkool. Eddie de Boer kijkt tevreden terug op zijn racedebuut met de NSF. “Ik vind Berghem een leuke baan om op te rijden en ik heb flink kunnen strijden vandaag. Jammer dat ik in de voorlaatste ronde net even een tikje tegen mijn voorwiel kreeg, waardoor ik de aansluiting met het groepje verloor. Maar ik heb lekker gereden en ik ben blij met mijn vijfde plaats.”

Ook rijderscoach Leon Bovee kijkt tevreden terug op de racedag in Berghem. Ondanks dat hij een dag eerder zelf een operatieve ingreep aan zijn arm moest ondergaan, was hij toch naar Berghem gekomen om zijn pupillen te begeleiden. “Colin was erg sterk vandaag, vooral in race 2. De Rookies zitten allemaal zo dicht bij elkaar en zelfs de laatste man zit nog binnen 2 seconden van de winnaar. Ze leren erg snel en pakken mijn adviezen goed op. Ook op deze baan die voor de meesten nieuw is, gaan ze al meteen snel rond en zijn er amper valpartijen.”

De tweede race van het seizoen zal worden verreden op zaterdag 6 mei op de TT Junior Track in Assen. De entree is gratis.

Start race 2 Berghem (2)