Bosgraaf winnaar in Berghem, Ligtermoed wint Rookies Cup 2019

Riccardo Bosgraaf was op de kartbaan van Circuit Park Berghem de wisselende weersomstandigheden het beste de baas. Daarmee was hij de derde Rookie die een wedstrijd in de Molenaar NSF100 Cup wist te winnen. Thije Ligtermoed verzekerde zich van de titel in het Rookie kampioenschap terwijl Loris Veneman de beste zaken deed voor het overall klassement.

Er was een onstuimige herfstdag voorspeld voor zaterdag 7 september maar de meeste buien zouden aan de kartbaan van Berghem voorbij trekken. De coureurs van de Molenaar NSF100 Cup verreden hun kwalificaties dan ook op een droge baan. Daarin was Ligtermoed een fractie sneller dan Veneman, die met een voorsprong van 26 punten het kampioenschap aanvoert. Met nog 100 punten over twee wedstrijddagen te vergeven zou Ligtermoed de aanval moeten openen om nog kans op de titel te behouden. Een knappe derde tijd werd neergezet door Jur Wattel, op de voet gevolgd door Bosgraaf. Dat Bosgraaf zich goed thuis voelt op kartbanen bleek ook al tijdens de laatste wedstrijd in Veldhoven, waar hij tweede werd. Julian van Kalkeren en Rio Olofsen completeerden de tweede startrij.

Race 1
Een lichte miezerregen viel vlak voor de start van de eerste race. Bosgraaf liet zich niet afschrikken en nam direct de leiding in handen. Voor Nyo de Vits en Alec Willemen was de race in de eerste ronde al voorbij, toen beiden ten val kwamen. Bosgraaf reed direct weg van de achtervolgende groep met Ligtermoed, Veneman, Wattel, Dylan Czarkowski en Sem Bijman. De sterk rijdende Wattel nam aanvankelijk het voortouw in de jacht op Bosgraaf maar het was Veneman die uiteindelijk het gat dicht wist te rijden en de koppositie ook nog even in handen nam. Ook Delano Greven kwam sterk naar voren en zette in de elfde ronde de snelste tijd op de klokken. Kort daarna begon het weer te regenen en de condities van de baan veranderden snel. Dat resulteerde in glijpartijen van Wattel, Ligtermoed en Greven. Bosgraaf hield het hoofd koel en kwam als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door, voor Veneman die daarmee goede zaken voor het kampioenschap deed. Ook Czarkowski zette met zijn derde plaats een goede prestatie neer. Bijman werd vierde voor Van Kalkeren en Jaiden Blokzijl.

Race 2
Later in de middag was de zon doorgekomen en de tweede race werd onder prima condities verreden. Daarin was het Ligtermoed die revanche nam en van begin tot eind leidde. De race was er niet minder spannend om want er ontstond een kopgroep van maar liefst negen man, waarvan de eerste zes binnen twee seconden van elkaar over de finish zouden komen. Bosgraaf bleef lange tijd aan het achterwiel van Ligtermoed maar in de eindfase nam Veneman de tweede positie over. Olofsen gaf zijn vierde plek niet af maar Greven zag met nog drie ronden te gaan Czarkowski aan hem voorbij komen en de vijfde plaats opeisen. Van Kalkeren snoepte in de voorlaatste ronde de zevende plaats van Bijman af en Blokzijl werd negende.

De derde plaats in de tweede race was precies voldoende voor Bosgraaf om de dagzege naar zich toe te trekken. Veneman had met twee tweede plaatsen weliswaar 1 punt minder maar liep in het kampioenschap wel verder uit op Ligtermoed, die in de eerste race nog negende wist te worden en dankzij zijn winst in de tweede race nog net mee mocht naar het podium. Ligtermoed verzekerde zich ook van de titel in de Molenaar NSF100 Rookies Cup. Met nog 1 wedstrijddag in Assen te gaan is hij niet meer in te halen. Veneman reist af naar de laatste wedstrijddag met een royale voorsprong van 34 punten op Ligtermoed en gaat in Assen zijn best doen om de kampioensbeker veilig te stellen.

Rijders aan het woord
Bosgraaf stond in Veldhoven op de tweede trede en in Berghem op de hoogste trede van het podium.
‘Het ging gewoon super goed vandaag! Ik had wel een bijna-highsider in de eerste race toen het begon te regenen maar het ging nog net goed en ik heb de laatste ronden iets rustiger gereden en dat was nog wel voldoende voor de winst. In de tweede race heb ik lang achter Thije aan gereden, die kwam ik niet voorbij want hij blokte goed. Loris kwam toen nog voorbij maar ik kon hem goed blijven volgen en dat was voldoende voor de overwinning!’

Ook Czarkowski reed een sterke wedstrijd in Berghem.
‘Aan het begin van de eerste race zat ik er meteen al goed bij. Toen het aan het einde van de race ineens begon te regenen vielen er veel coureurs. Ik zat gelukkig op het rechte stuk toen het begon en ik had het meteen door dus kon er rekening mee houden. In de tweede race zat ik er direct goed bij, in het midden van de kopgroep. Ik heb nog een plaats goed kunnen maken en ben als vijfde gefinisht. In totaal vierde, net geen podium. Maar wie weet, de volgende race…’